logo
Exercise header image

Kulinarska radionica "Doručak za 5"

O kulinarskoj radionici

Ljilja Jelenčić, mag.act.soc.

Jedna od prvih osoba koju novi korisnik sreće prilikom useljenja u dom za starije osobe je socijalni radnik. Nakon prikupljanja podataka o afinitetima i interesima korisnika, tijekom prvih dana boravka u domu, socijalni radnik motivira ga za uključivanje u radne aktivnosti.

Nakon zajedničkog interesa socijalne radnice i korisnika, u proljeće 2018. godine, započela je s radom nova kuhlinarska radna aktivnost. Pod nazivom „Doručak za 5“, aktivnost je okupila 15-ak korisnica koje su svoja kulinarska umijeća bile voljnE podijeliti s drugima. Čajne kuhinje na katovima doma pretvorile su se u toplo mjesto za druženje uz kavu i slastice.

Cilj je kulinarske radionice socijalno uključivanje korisnika i očuvanje funkcionalnosti, a ujedno ima i socijalni karakter. Korisnice „kuharice“ svoje slastice i jela pripremaju i za korisnike narušenog zdravstvenoga stanja te se na taj način povezuju i proširuju svoje socijalne kontakte. Često članice radionice pripremaju slastice kojima počaste slavljenike rođendana. Zbog toga, vrijednost ove radionice ne ogleda se samo u očuvanju sposobnosti sudionika, već i u oplemenjivanju života drugih korisnika, koji nisu u mogućnosti i sami aktivno sudjelovati.

Radionice se održavaju dva puta mjesečno u skladu s planom rada koji socijalni radnik izrađuje zajedno s korisnicima. Kroz planske aktivnosti korisnici predstavljaju različite okuse i mirise svojih zavičaja i svoje mladosti.

Korisnici u razgovoru navode značaj edukativnog karaktera radionice jer prilikom druženja razmjenjuju recepte, iskustva u pripremi te sličnosti i različitosti regija iz kojih dolaze korisnici. Često se teme protegnu na načine obilježavanja blagdana, tradicionalna jela koja se pripremaju za svečane prigode i pristup hrani, kuhanju i povezivanju s bližnjima.

Značaj ovakve vrste okupljanja vide i stručnjaci budući da kroz neformalan rad s korisnicima prikupljaju važne informacije o životnim navikama, potrebama i individualizaciji radnih aktivnosti.

KULINARSKA RADIONCA

Smrznuti jogurt od kruške i šumskog voća

Smrznuti jogurt od kruške i šumskog voća

Adela, 88 godina

Gospođa Adela donosi nam slasticu za vruće ljetne dane. Osim ljeti, možete ga probati i u drugo doba godine, nećemo nikome reći.

Čokoladna rolica

Čokoladna rolica

Štefanija, 82 godine

Pravi recept za kreativce i one koji se bore sa "slušanjem" recepata. Pustite mašti na volju i okušajte se u izradi ove rolice na 101 način.

Slatki uštipci

Slatki uštipci

Gordana, 79 godina

Popularne fritule pravi su božićni hit. Donosimo provjereni recept za najukusnije fritule u gradu. Vjerojatno i šire.

Parfe torta

Parfe torta

Tereza, 83 godine

Ako ste s kulinarskim vještinama na "Vi", ovo je recept za vas. Važno je znati skuhati kavu, a ostalo je mačji kašalj.

logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb