logo
Exercise header image

O superhrani tekst nam donosi nutricionistica M. Maltarić, a zanimljive recepte za mozak, učenici i nastavnici SŠ Pakrac.

isprobajte kolače za mozak za velike i male

Superhrana

Manuela Maltarić, mag.nutr.

Superhrana je termin koji podrazumijeva hranu koja ima blagotvorni učinak na zdravlje čovjeka. Superhrana je hrana koja ima antioksidativni učinak (voće, povrće i cjelovite žitarice bogate fitonutrijentima, koji pripadaju skupini antioksidansa i ujedno su vodeći u borbi protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti). Redovito konzumiranje superhrane, vježbanje, kontrola tjelesne mase, smanjenje stresa i zdrave navike spavanja jačaju imunološki sustav organizma, pružajući mu vrhunsku nutritivnu potporu, što može doprinijeti liječenju i prevenciji bolesti te ujedno dugom i zdravom životu.

Blitva i ostalo zeleno povrće Blitva sadrži niz važnih minerala, vitamina, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana, a ubraja se u lisnato zeleno povrće. Vlakna pozitivno utječu na probavni sustav, reguliraju šećer u krvi i pomažu u održavanju zdravlja kože. Potiču probavu i pružaju dulji osjećaj sitosti, istovremeno štiteći od dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila. Blitva je bogata vitaminom K koji aktivira proteine za očuvanje zdravlja kostiju, sadrži beta-karoten, štiti od oksidativnih oštećenja te pomaže u očuvanju zdravlja vida.

Zob i ostale cjelovite žitarice Cjelovite žitarice, poput ječma, zobi, prosa i sličnih namirnica, sadrže specifičnu vrstu topivog vlakna, poznatog kao beta-glukan, koji doprinosi snižavanju povećane razine kolesterola u krvi. Zob sadrži vitamine tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 te folnu kiselinu. Ova hranjiva namirnica također obiluje i važnim mineralima poput fosfora, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka, bakra i mangana te pomaže u snižavanju kolesterola, sprječavanju infekcija urinarnog trakta i probavnih tegoba.

Borovnice i ostalo bobičasto voće Ovo voće sadrži flavonoide i antioksidanse koji mogu zaštititi zdrave stanice od oštećenja, a posebno pomažu u očuvanju zdravlja mozga. Vitamin C, kojim obiluju, pomaže u izgradnji kolagena, proteina važnog za zdravlje kože. Redovita konzumacija tog voća doprinosi ublažavanju posljedica pretilosti i dijabetesa.

Jogurt Konzumiranjem jogurta unosimo bioaktivne tvari, posebice probiotike koje mnogi stručnjaci danas svrstavaju u kategoriju lijeka. Jogurt je izvrstan izvor kalcija, koji je neobično važan za rast, razvoj i održanje kosti u svakoj životnoj dobi te u prevenciji osteoporoze. Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Kod kupnje jogurta, trebalo bi pripaziti na njegov sastav jer mu u proizvodnji često dodaju šećer.

Srdele i ostala plava riba Sitna plava riba, poput srdela, inćuna ili gavuna, bogata je kalcijem i omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje cijelog organizma. Uz proteine, riba obiluje vitaminima B skupine (B3, B6 i B12), te magnezijem, fosforom i kalijem. Dodatnu pomoć u zaštiti srca i krvnih žila pruža i visok sadržaj vitamina B6 u plavoj ribi. Plava je riba jedan od najvažnijih prehrambenih izvora vitamina D, koji se inače nalazi u malim koncentracijama u hrani.

Brokula i ostale kupusnjače Prehrana bogata kupusnjačama povezuje se s nižim rizikom oboljenja od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući neke vrste karcinoma. Brokula se izdvaja među ostalim kupusnjačama kao izvor glukorafanina, spoja iz kojeg nastaje sulforafan kada se ovo povrće žvače ili mehanički obrađuje. Izvrstan je izvor vitamina C i A te dobar izvor folne kiseline i željeza. Sadrži značajne količine kalcija i vrlo je važan izvor antioksidansa. Također, jedan je od najbogatijih izvora minerala kroma koji utječe na osjetljivost inzulina i pomaže u normalizaciji razine glukoze u krvi. Osobe koje konzumiraju brokulu rjeđe obolijevaju od bolesti srca i malignih bolesti probavnog sustava.

KOLAČI ZA MOZAK

Banana keksići iz šalice

Banana keksići iz šalice

Recepte sastavili učenici i nastavnici Srednje škole Pakrac

Kada imate viška banana i malo vremena, ovi keksići savršeno će zaokružiti dan.

Roščić orašar

Roščić orašar

Recepte sastavili učenici i nastavnici Srednje škole Pakrac

Orasi su dobro poznata namirnicama starima i mladima. Ovo je naša verzija kolačića u kojemu je upravo orah glavna zvijezda.

Pašteta od oraha i crnih maslina

Pašteta od oraha i crnih maslina

Recepte sastavili učenici i nastavnici Srednje škole Pakrac

Nezaobilazni slani recept za ljubitelje mediteranske kuhinje. Orah ponovo dobiva zaslužen spomen, ovaj put uz crne masline i maslinovo ulje.

Orašasti krekeri

Orašasti krekeri

Recepte sastavili učenici i nastavnici Srednje škole Pakrac

Omiljene sjemenke iskoristite za izradu zdravog krekera, kojemu će malo bijelog vina i kima dati poseban okus.

logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb