logo

Lea Brenčun, mag.soc.rada

Recept za provođenje tehnike dosjećanja

exercise_image

Dosjećanje se kao tehnika koristi kako bi se starije osobe osnažile i povezale sa stručnjacima kroz dijeljenje proživljenih iskustava. Ovom tehnikom korisnike potičemo na promišljanje o ulogama koje su imali tijekom života, odnosima koje su gradili te promjenama koje su doživljavali kako su starili.

Dobivanje informacije o korisniku kao pojedincu omogućuje individualizaciju pristupa, a ujedno i povezivanje s ostatkom grupe kroz zajednički osvrt na događaje.

Razgovor o vlastitu životu i znanjima daje korisniku osjećaj uvažavanja i poštovanja. Stručnjacima pruža uvid u prošle funkcionalne, ali i nefunkcionalne obrasce, pomoću kojih stavlja u kontekst sadašnja ponašanja.

Primjer uspješnog korištenja informacija prikupljenih tehnikama dosjećanja rad je s korisnicom na Odjelu za zdravstvenu njegu i brigu o zdravlju, koja je tijekom radnog vijeka radila kao spremačica. Progresijom demencije, korisnica sve više pokazuje potrebu za organiziranjem vremena kao radnog dana. Iz navedenog razloga, ima svoj “alat” koji koristi, odlazi na šišanje kada je “u pauzi od posla” ili kada joj “završi smjena”.

ZANIMAJU VAS SLIČNI ČLANCI?

Primjer aktivnosti tehnike dosjećanja

Primjer aktivnosti tehnike dosjećanja

Lea Brenčun, mag.act.soc.

Kako bi tehniku dosjećanja učinkovito povezali s kuhanjem, donosimo primjer aktivnosti koja se provodi u sklopu aktivnosti slobodnog vremena.

Zamisli - primjer aktivnosti - za osobe višeg stupnja samostalnosti

Zamisli - primjer aktivnosti - za osobe višeg stupnja samostalnosti

Lea Brenčun, mag.act.soc.

Kognitivne vježbe koje traže od sudionika da kreiraju recepte sa zadanim namirnicama ili u odnosu na zadani blagdan.

logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb