logo
Exercise header image

isprobajte s nama kognitivne vježbe za jačanje pamćenja

Stavi (treninga) koliko te pita

dr. sc. Andrea Vranić

U treninzima kognitivnih sposobnosti postoji jedno važno pravilo vezano uz to koliko i kako vježbati. Plan treninga uvijek treba biti personaliziran, prilagođen mogućnostima pojedinca i adaptivan. Što to znači?

Vježbe trebaju biti izvedive i taman toliko izazovne da spriječe automatsko izvođenje radnje. Slično je i s kuhanjem. Ponavljanje istih jela, rutiniranih i dobro uhodanih recepata nije ono što osigurava osnaživanje ili održavanje kognitivnih sposobnosti. Letvicu treba podizati, a rutini dodati malo izazova – novim količinama, novim sastojcima, možda usvajanjem neke nove tehnike ili postupka u kuhanju – u skladu s razinom sposobnosti. Kuhari bi rekli – stavi (treninga) koliko te pita.

Ukusan i hranjiv obrok iz kućne radinosti, podijeljen s obitelji i prijateljima, svojom pripremom potiče, kako kognitivne sposobnosti tako i razgovor i održavanje društvenih odnosa – male svakodnevne stvari koje činimo s ciljem održavanja mentalnog i fizičkog zdravlja.

Mentalne

Recept za provođenje tehnike dosjećanja

Recept za provođenje tehnike dosjećanja

Lea Brenčun, mag.soc.rada

O važnosti korištenja tehnike dosjećanja i načinu primjene pročitajte u ovom tekstu.

Primjer aktivnosti tehnike dosjećanja

Primjer aktivnosti tehnike dosjećanja

Lea Brenčun, mag.act.soc.

Kako bi tehniku dosjećanja učinkovito povezali s kuhanjem, donosimo primjer aktivnosti koja se provodi u sklopu aktivnosti slobodnog vremena.

Zamisli - primjer aktivnosti - za osobe višeg stupnja samostalnosti

Zamisli - primjer aktivnosti - za osobe višeg stupnja samostalnosti

Lea Brenčun, mag.act.soc.

Kognitivne vježbe koje traže od sudionika da kreiraju recepte sa zadanim namirnicama ili u odnosu na zadani blagdan.

logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb