logo
about_image

Riječ urednice i recenzentice

O Priručniku

about_image

Riječ recenzentice

prof. dr. sc. Marina Ajduković

„Kuhajmo za pamćenje“ je jedinstvena i iznimno kreativna „kuharica“ koja je namijenjena svima građanima starije životne dobi, članovima njihovih obitelji i svim onima koji ima žele pržiti stručnu ili/i ljudsku podršku. U njoj se nude pravi, lako izvedivi i zdravi recepti, no krajnji cilj nije užitak u jelu sam po sebi nego zanimljivi proces kuhanja koji omogućava vježbanje motorike, povezivanje svih osjetila, upoznavanje „super hrane“ koja treba našem mozgu, povezivanje prošlosti i sadašnjosti – sve što može učiniti život starijih osoba kvalitetniji bez obzira da li žive u svoj obitelji, sami ili u nekom od domova za starije osobe.

Teško je izdvojiti neki od sadržaja iz ove jedinstvene „kuharice“. Treba je jednostavno pročitati i kad je uzmete u ruke, svaka nova stranica će vas smo vući dalje da je pročitate do kraja. Jer sve što je bitno je u njoj sažeto, jednostavno, jasno, a znanstvo utemeljeno napisano i poticajno za obogaćivanje života starijih osoba jednom iskonskom i životno iznimno važnom aktivnosti – kuhanjem koje uz nutricionistički ima iznimni psihološki i socijalni aspekt. Ovako bogatstvo, na zapravo malom broju stranica je omogućila iskusna urednica koje je okupila sjajan interdisciplinarni tim u kojem o značaju kuhanje kao aktivnosti i ishrane pišu – socijalne radnice, psihologinja, nutricionistica, okupacijska terapeutkinja. Kako bi vrijedna znanja i iskustva došla do što više ruku i očiju, osim tiskane verzije, pripremljena je i digitalna verzija, koja će se, zajedno s praksama čitatelja, iskustvima i fotografijama širiti i nadograđivati.

Posebna vrijednost ove „kuharice“ je da su u izradi recepta sudjelovali učenici i nastavnici Srednje škole Pakrac koji su priredili vrlo privlačne i jednostavne recepte za „kolače za mozak“, te korisnice doma za starije osobe Dom za starije osobe Sveti Josip, koje su u suradnji s voditeljicom kuhinje, priredile recepte za „slani favorite“ i „slatke delicije“ objedinjene u dijelu „Slane i slatke kuhinjske tajne“. Divan primjere kako se povezuju generacije, kako s povezuju iskustva kako se sjećanje na jela iz mladosti postaje dio sadašnjosti kroz dobro pripremljene i vođenje aktivnosti za starije osobe.

I na kraju, ova publikacija koja je poučna za sve predstavlja sjajan primjer integrativnog i promišljenog djelovanja u unapređenju kvalitete života starijih osoba i dobar vodič svima kako da proces kuhanja sagledamo na jedan novi, kreativni način koji će nam obogatiti život.

Riječ urednice

Ljiljana Vrbić, univ. spec. act. soc.

Ako pitate bilo koga: „Koja im je asocijacija na njihov dom?“ rijetki su oni koji osim osjećaja sigurnosti neće navesti i da su to i mirisi kuhinje njihovog doma u kojima su obroke spravljale njihove majke, bake… Stvaranje ugođaja kod pripreme jela kroz osjete mirisa i okusa doprinosi našoj kvaliteti života u različitim životnim razdobljima.

Danas u poplavi različitih kuharica, odlučili smo izdati publikaciju pod nazivom „Kuhajmo za pamćenje“ koja objedinjuje stručnu, pomagačku i korisničku perspektivu. Dodatni poticaj za pripremu publikacije je i epidemija Covid-19, koja zahtijeva veliki angažman oko provođenja epidemioloških mjera, a kuharske radionice su primjenjiva i prilagođena aktivnost koja egzistira u različitim okolnostima. Uključivanje djelatnika u novi projekt u „nezgodnim vremenima“ činilo mi se važnim za mentalno zdravlje svih nas.

Radionice pod nazivom Doručak za 5 dio su radnih aktivnosti koje za osnovni cilj imaju uključivanje korisnika, a kojima se zadovoljavaju socijalne, psihološke i zdravstvene potrebe korisnika. Zadatak stručnjaka bio je osmisliti kako kroz primjerenu aktivnost sačuvati pamćenje, znanje i vještinu. Pripremanje slastica uvijek se vezalo uz prigodne sadržaje, bilo da se radi o nedjeljnom ručku, blagdanu, rođendanu ili drugim prilikama. Stoga priprema istih pobuđuje pozitivna iskustva iz prošlosti korisnika, čime se ujedno doprinosi poboljšanju raspoloženja, što neposredno utječe na kvalitetu življenja. Ponekad, u nedostatku ideje kako sačuvat sjećanje na osobe koje više nisu s nama, priprema njihovog omiljenog obroka također može biti aktivnost kroz koju njegujemo pozitivna sjećanja.

U nadi, kako ćemo ovim uratkom biti od pomoći u osmišljavanju Vaših radionica s ciljem očuvanja zdravlja te uz korisne savjete naših korisnica i recepte naše kuhinje, želimo da Vam bude u slast.

about_image
logo

Javni natječaji

Obrasci

Kontakt

Ovu publikaciju izdaje Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Gerontološki centar Sveti Josip. Dom je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga starijim odraslim osobama. Osim dugotrajnog smještaja,

Tel: 01/3669-000

Adresa: Dunjevac 17, Zagreb